Connect with Furnish Burnish

Native America Pit House Reconceptualized

Share |

Inspired by the Native American traditional living pit house, Bercy Chen Studio has designed an incredible reconceptualization of the centuries old tradition. The Edgeland Residence is a place where the modern architecture meets the ancient tribal tradition for a new exciting project.
edgeland-residence

Edgeland Residence

Located deep in the woods, beyond the eyesight of the common trespasser, the Edgeland residence is a unique reinterpretation of the centuries off tradition of the native American housing by Bercy Chen Studio. Taking the best out of the typical pit house, the architect team has managed to reimagined it into the highly contemporary housing unit, with an outstanding views and even a swimming pool!
edgeland-residence
The typically sunken construction can maintain the perfect thermal condition throughout the whole year, however the Edgeland residence was sort of split into half and seems like it is hidden beneath the hill. The structure and reinterpretation of the house seem to perfectly blend into the landscape, which allows the residence to be in harmony with nature. The house is also following the principles of sustainable development, as the roof is covered with green grass for better insulation. So the green roof, along with the 7 feet deep excavation allows to maintain the perfect temperature for the house. Along with that, the high performance systems such as the integrated hydronic HVAC system allows the high energy efficiency.
edgeland-residence
The Edgeland residence is located on the rehabilitated land of the brownfield site, which also raises awareness about healing the land and scars of the site’s industrial past. The sustainable development creates a “balance between the surrounding industrial zone and the natural river residing on opposite side of the site”. Here is more description from the project architecture team:

“Both visually and functionally, Edgeland Residence touches on architecture as site- specific installation art and as an extension of the landscape. The program is broken up into two separate pavilions, for the living and sleeping quarters, and requires direct contact with the outside elements to pass from one to the other. This project sets new standards for sustainability while providing great aesthetic qualities through its small footprint and integrated mechanical features”.

Tags: , ,
Category: Inspiration

No comments yet. You should be kind and add one!